Verimli Tarım Sürdürülebilir Gelecek: TarlamVar 0 2086

Ülkemiz uygun iklime; oldukça verimli ve büyük tarım arazilerine sahip olmasına rağmen tarım ürünleri ihracatında dünyada 25. sırada. Özellikle Türkiye’nin en çok problem yaşadığı sektörlerden biri haline gelen tarım sektörü, çiftçilerin zarar etmesi sonucunda geçim kaygısı sebebiyle büyük şehirlere göç etmesine kadar uzanan bir döngü içerisinde sıkışmış durumda. Tarlamvar işleyişlerini şu şekilde anlatıyor:

“Ortalama bir çiftçi 1 kg mandalinayı 1 liraya komisyoncuya satıyor. Bu 1 liranın 25 kuruşu işçilik, 16 kuruşu sulama, 13 kuruşu gübreleme ve 8 kuruşu ilaçlamaya gidiyor. Dolayısıyla çiftçinin elinde, 1 kg mandalinayı sattığında 38 kuruş kalıyor. Şehirde aynı mandalinayı 6-7 lira gibi fiyatlara aldığımızı düşününce çiftçinin kazancının ne kadar az olduğu ortada. Bir süre sonra kazancı ile ailesini geçindiremeyen çiftçi bu sebepten dolayı topraklarını bırakarak iş bulma ümidiyle kentlere göç etmeye başlıyor. Tarlamvar’ın çiftçiye katkısı tam bu noktada devreye giriyor. Her ağaç için çiftçiye ödenen sahiplik parası+mahsul alış fiyatıyla beraber çiftçinin kar marjı, aracıya sattığının oldukça üzerinde bir değere; normalin 2-3 katına ulaşıyor ve üretimini hak ettiği değerden tüketiciye ulaştırmış oluyor.” 

Durum böyleyken bu soruna çözüm üretmek amacıyla yola çıkan kurucu Ata Cengiz, Tarlamvar projesini hayata geçiriyor ve ekibiyle beraber çiftçilerle anlaşarak satın aldıkları her ağaç için bir bakım ve sahiplik ödemesi yapıyor. Ağaçlarından elde ettikleri mahsulleri, çiftçilerin aracıya sattığı fiyatın üzerinde, hak ettiği bedelden satın alıyorlar. Yani çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin önüne geçmiş oluyorlar. Bir çiftçiyle anlaşmaları için yalnızca 2 şartları var.

  • Küçük ölçeklerde tarım yapan aile çiftçisi olması
  • İyi ve organik tarım sertifikasına sahip olması.

Çiftçilerin yaşam koşullarını iyileştirerek kendi mesleklerine sahip çıkmalarını ve topraklarını terk etmemelerini sağlayan proje ile gelir seviyesi ve verimli arazi sayısı artıyor. Aynı zamanda sürdürülebilirlik ile toprağın kalitesi korunuyor. Yaratılan sosyal etki ile dışa bağımlılığa karşı mücadele ediliyor, yerli üretim destekleniyor.

Tarlamvar projesini incelemek için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir