Plastiksiz Temmuz! 0 3229

Plastiksiz Temmuz Nedir?

1950’lerden günümüze kadar dünya genelinde 8 milyon metrik tondan fazla plastik atık üretildiği düşünülüyor. Açıklamalara göre yıllık plastik üretimi son 60 yılda 200 kat artmış durumda. Plastik atıkların, ayrıştırılmış olsalar bile, sadece % 9’unun geri dönüştürülebilir olduğu belirtiliyor. Plastik atıkların yakılarak imha edildiği bölgelerde yaşayanlarda astım, kalp, böbrek, ciğer gibi hayati organlarda kronik hastalıkların arttığına ilişkin şikayetler geldiği biliniyor.

Hayatın belki de son yıllarda daha hızlı akmaya başlaması ile birlikte ortaya çıkan kültürlerden biri de kullan-at kültürü. Bu kültürün de etkisi ile hayatlarımızın her alanını ele geçirmiş olan tek kullanımlık plastiklerin, dünyamıza verdiği zarara dikkat çekmek ve plastik kirliliği ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla 2011 yılında Avustralya’da küçük bir grup tarafından başlatılan bir hareket : Plastiksiz Temmuz!

Bu hareket bir Temmuz ayında küçük bir kar tanesi gibi başlayıp bugün milyonlarca insana ulaşarak bir çığ haline gelmiş durumda. Plastiksiz yaşayabilme alışkanlığı edinip bunu hayatımızın her alanına uygulamak ve bu güzel çığı her geçen gün büyütmek ise bizim elimizde.

Herkesi Temmuz ayı boyunca tek kullanımlık plastik tüketmekten vazgeçirmeye teşvik eden bu kampanya ile hem kendi farkındalığımızı hem de çevremizin farkındalığını artırabilir ve Temmuz ayı ile başlayan bu hareketi bütün bir yıla ve sonrasında hayat tarzımıza yaymayı hedefleyebiliriz.

Bireysel olarak nasıl plastiksizleşebilirim?

Tek kullanımlık plastiklerin öncelikle nerelerde karşımıza çıktığına bakmakla işe başlayabiliriz. Yani önce tek kullanımlık plastiği tanımalıyız.

Her gün karşılaştığımız tek kullanımlık plastiklere örnek olarak şunları verebiliriz: Pet su şişeleri, market poşetleri, plastik gıda ambalajları, buzdolabı poşeti, streç film, plastik pipetler, kağıt bardak görünümünde olsa da içi plastik kaplı olan bardaklar, plastik çatal bıçaklar, plastik tabaklar, pamuklu kulak çubukları, kargo poşetleri, sıvı sabun veya şampuan şişeleri, plastik diş fırçaları… Liste böyle uzayıp gidiyor.

Tek kullanımlık plastikler adeta bir bağımlılık bizim için. Ama hepsinin alternatifi var. Biraz farkındalık biraz duyarlılık ve yapacağınız seçimler ile fark yaratmak mümkün!  İşte size toparladığımız küçük birkaç öneri… Plastiksiz Temmuz ile başlayan plastiksiz bir yıl, plastiksiz ve yaşanılabilir bir dünya dileğiyle…

  • Suyun bizler için hayati önemini biliyoruz! Yanımızdan gün boyu ayırmamalıyız. Hemen seveceğiniz bir matara edinip ve pet şişelerle vedalaşabilirsiniz.
  • Yoksa siz hala market poşeti mi kullanıyorsunuz 🙂 Sağlam eski bir çantanızı market çantası yapma zamanıdır belki de bu Temmuz. Hemen dolabınıza bir göz atın deriz.
  • Soğuk içeceğiniz için pipetten vazgeçemeyenlerdenseniz hem eğlenceli hem doğa dostu metal veya cam pipetleri deneyebilirsiniz.
  • Tek kullanımlık çatal bıçaklar yerine normal çatal-bıçak takımlarınızı ve tabaklarınızı yanınıza almayı tercih edebilirsiniz.
  • Plastik streç filmler yerine tekrar kullanılabilen balmumu veya alüminyum folyo filmleri deneyebilirsiniz.
  • Dışarıda kahvem olmadan asla diyenlerdenseniz termosunuzu yanınıza alabilirsiniz, böylelikle tek kullanımlık bardak kullanmak zorunda kalmazsınız.
  • Seyahatte otel ürünlerini kullanmak yerine, kişisel ürünlerinizi yanınızda taşıyabilirsiniz.
  • Vücut şampuanı veya sıvı sabun yerine doğal katı sabun kullanabilirsiniz.
  • Pamuklu kulak çubukları alacaksanız, kağıt çubuklu olanından tercih edebilirsiniz.
  • Online siparişlerinizi toplu olarak vermeye çalışıp paket tüketimini azaltabilirsiniz.
  • Plastik diş fırçası yerine bambu diş fırçalarını tercih edebilirsiniz.

Daha fazla öneri için Plastiksiz Temmuz hareketinin web sitesini de ziyaret edebilirsiniz 👉https://www.plasticfreejuly.org/get-involved/what-you-can-do/.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir