Türkiye’nin yerli kaynaklarını yüksek teknolojiyle birleştiren gıda mühendisi Merve Canpolat, kayısı çekirdeği kabuğundan ürettiği biyobazlı malzemelerle dünya pazarında dikkatleri üzerine çekiyor. Paris’te düzenlenen ve dünyanın en prestijli kompozit fuarlarından biri olan JEC World 2026’da yerini alan Canpolat, geliştirdiği doğa dostu çözümle hem çevre kirliliğine savaş açıyor hem de Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırıyor.
Annelik İçgüdüsünden Küresel Girişimciliğe
Merve Canpolat’ın bu yenilikçi girişimi, aslında kişisel bir farkındalık hikayesine dayanıyor. 2015 yılında oğlunun sağlık sorunları nedeniyle plastiklerde bulunan kimyasalların (bisfenol türevleri) zararlarını araştıran Canpolat, plastik yerine geçebilecek güvenli alternatifler geliştirmeye karar verdi. Bu arayış, Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan kayısının atık kabuklarını, sanayide kullanılabilecek değerli bir ham maddeye dönüştürdü.
Depremin Yaralarını Üreterek Sarıyor
Malatya merkezli kurulan girişim, 6 Şubat depremleriyle zorlu bir süreçten geçti. Üretim hatlarının kurulduğu dönemde yaşanan felaket nedeniyle çalışmalarına 8 ay ara vermek zorunda kalan Canpolat, vazgeçmeyerek faaliyetlerini Eskişehir’deki laboratuvarlara taşıdı. Halk Yatırım’dan aldığı destekle Malatya’da 4 ton kapasiteli bir üretim tesisi kuran başarılı girişimci, bugün kayısı çekirdeği kabuğunu granül haline getirerek otomotivden tekstile, ambalajdan mutfak gereçlerine kadar pek çok sektörün kullanımına sunuyor.
Plastik Yerine Kayısı Çekirdeği Kabuğu
Geliştirilen biyokompozit malzeme, doğada tamamen çözünebilmesi ve insan sağlığına zarar vermemesiyle öne çıkıyor. Günlük hayatta sıkça kullanılan kavanoz kapakları, elbise askıları ve çeşitli plastik formlar, artık kayısı çekirdeği kabuğundan üretilebiliyor. Özellikle Avrupa ve Asya pazarında lüks markaların ve otomotiv devlerinin bu “yeşil” çözüme olan ilgisi her geçen gün artıyor.
Paris’ten Dünya Pazarına İhracat Kapısı
İTO ve BTM’nin destekleriyle Paris’teki JEC World Fuarı’na katılan Canpolat, burada kurduğu network sayesinde Güney Kore ve Fransa gibi ülkelere ihracat yapmaya başladı. Fuar süresince uluslararası dev firmalarla gizlilik sözleşmeleri (NDA) imzalayan Türk girişimci, Avrupa’nın biyomateryal ihtiyacını Türkiye’den karşılamayı hedefliyor.
“Girişimcilik sabır ve fedakarlık işidir” diyen Merve Canpolat, özellikle kadın girişimcilere cesaretli olmaları ve kaybetme korkusunu yenmeleri konusunda ilham veriyor. Malatya’nın yerel atıklarını küresel bir teknolojiye dönüştüren bu başarı hikayesi, sürdürülebilir bir gelecek için Türkiye’nin dünyadaki yerini sağlamlaştırıyor.
