Sosyal Girişimcilik Günü 2021 Düzenlendi 0 1474

Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik platformu Ashoka, bu sene dördüncü kez düzenlediği Sosyal Girişimcilik Günü’nü, Vehbi Koç Vakfı ve Abdi İbrahim İlaç ortaklığında 28-29 Nisan’da gerçekleştirdi.

Sosyal girişimciliğin tanıtılarak, sosyal girişim sayısının artırılması amacıyla düzenlenen etkinliğe, 20’den fazla şehirden, 150’den fazla kişi katıldı.

Etkinlikte, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Cihan Özsönmez, günümüzde değişen dünya düzeni ve giderek artan sosyo-ekonomik ve çevresel sorunların çözümünde sürdürülebilir modellere ihtiyaç olması nedeniyle sosyal girişimciliğin önemine dikkat çekerken, Türkiye’deki sosyal girişimciliğe 2018’den beri verdikleri destekleri vurguladı.

Ashoka Türkiye Eş Direktörü İstem Akalp, sistem dönüşümü, liderlik, empati, iklim ve toplumsal cinsiyet, mekanlarda adalet, sistem liderliği, çözüm odaklı habercilik, kamu ve sosyal girişim ortaklarından sosyal ve toplumsal sorun ve çözümleri konularına değindi.
Özsönmez, ayrıca Vehbi Koç Vakfı olarak filantropi alanında sosyal fayda kaygısındaki sosyal girişimcilere fırsat sağladıklarını, iş birlikleri kurarak paydaşlar arasında köprüler kurmayı amaçladıklarını açıkladı. Vehbi Koç Vakfı 2018- 2020 yılları arasında da Avrupa Birliği Başkanlığı’nın hibe desteği ve konsorsiyum ile Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı’nı kurmuş, altyapıyı güçlendirmek için araştırmalar ve politika geliştirme çalışmaları yürütmek, kamu, özel ve sivil iş birlikleri yapmaya başlamıştı.

Özsönmez, gelecek planları olarak ilerideki aylarda Ashoka’nın ‘changemaking.net’ platformunu Türkiye’ye kazandırmak için çalışmalara başladıklarını da aktardı.

Düzenlenen 10 farklı atölye ve alanında uzman 28 konuşmacının katılımıyla bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Sosyal Girişimcilik Günü, Mert Fırat ve Daniela Papi-Thornton’un ‘Sosyal Girişimcilikte Yeni Bir Eşik: Sistem Liderliği’ başlıklı oturumuyla başladı. Ardından Ashoka Fellow’u ve Mekanda Adalet Derneği koordinatörü Yaşar Adanalı, “Galata’dan Dünyaya: Postane İstanbul” oturumunda salgın sürecinde sıkça sorgulanan mekan algısını ele aldı.

Etkinlikten önemli konu başlıkları ve katılımcılar ise şu şekilde idi:
Teyit’in kurucusu Ashoka Fellow’u Mehmet Atakan Foça’nın moderatörlüğünü üstlendiği “Şimdi ve Burada: Dünya Nasıl Değişir?” oturumunun onur konuğu New York Times Yazarı ve Solution Journalism Network’ün Kurucusu David Bornstein oldu.

David Bornstein ve Systems-Led Leadership Kurucusu Daniela Papi-Thornton Ashoka’yı ve dönüşen sistemler ve değişen dünya düzeni tartıştı.
“Kuşaklararası Kadın Örgütlenme Deneyimi” oturumunda Ashoka Fellow’u ve Uçan Süpürge Vakfı Kurucusu Halime Güner’e ise oyuncu Damla Sönmez ve Uçan Süpürge Vakfı Proje Koordinatörü Ceren Kurt eşlik etti.
Abdi İbrahim; Mikado Danışmanlık, Impact Hub İstanbul ve Ashoka Türkiye ile günümüz koşullarında önemli daha da anlaşılan sağlık ve ilaç çalışmalarındaki sosyal girişimleri desteklemek ve bu konudaki sosyal faydayı arttırmak için alanın potansiyelini anlamak üzere “We Heal The Future” programının çalışmalara başladığını açıkladı.

Oturumların kayıtlarına Ashoka Türkiye YouTube kanalından da ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/channel/UCpFYtf2_onT_UtGBY57BpbA/videos

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir