Projeye Yön Vermek: Liderlik Vasfı 0 2075

Hangi sektörde olursanız olun yaratacağınız organizasyonlar ve projeler için daima bir ekiple çalışacaksınız. Pozisyonunuza göre alacağınız veya vereceğiniz direktifler olacak. Ve tüm bu çalışma sürecinin de bir akışı olacak. Adım adım ve istikrarlı… Eğer bir ekip içerisinde projenin bel kemiği yani lideriyseniz, alacağınız sorumluluğun çok daha fazla olacağını öngörmelisiniz. Sizlere liderlik sıfatından ve proje bazlı liderlikten bahsedeceğiz.

Bir projenin hayata geçmesi için gereken en önemli süreç ön kuluçka olarak değerlendirebileceğimiz hazırlık sürecidir. Öncelikle projeniz toplumsal bazlı; yani sosyal sorumluluk üzerine kurulu bir girişim olacağı için bakış açınız çok önemli. Çalışmanızın yalnızca fayda amaçlı bir getirisi olacağını düşünürsek tutkuyla bağlanmanız ve daima sahip çıkmanız gerekecektir. Birlikte çalışacağınız ekiple de aynı sinerjiyi ve gönüllülüğü yaratmanız, verim sağlayabilmeniz için önemli rol oynar.

İlk aşama olarak düşünebileceğiniz birkaç kavramdan bahsedecek olursak “iletişim ve bilgi yönetimi süreci” denilince sizde neler çağrıştırdığını düşünün. Oluşturulacak girişimle ilgili her detayı düşünmeniz ve hitap ettiğiniz, çözüme ulaşmak istediğiniz kitlenin kültürünü ve benzer sorunları yaşayan kişilerle olan ilişkilerini çözümlemeniz gerekir. Örneğin İç Anadolu’nun bir bölgesinde tarımsal alanda sorun yaşayan çiftçilerin dillerine, sorunlarına hâkim olun. Onların lugatını benimseyin. Coğrafi koşullara, tarımsal terimlere, çiftçilik şartlarına ve başka bir bölgede aynı sorundan muzdarip insanlarla kurdukları iletişimden haberdar olun. Böylece sorunu derinlemesine anlar ve analizine ulaşmış olursunuz. Bu aşama için ekibe yön verecek ve görev dağılımı yapacak kişi sizseniz; liderlik sıfatınızla her bir alan için yönlendirme yapacak isim de sizsiniz demektir. Basit bir dille şundan bahsediyoruz: 10 kişilik bir ekipte 8 kişi çiftçilik terimlerine çalışıyorsa kalan 2 kişi coğrafi şartların araştırması için yeterli olmayabilir. Kısa, net ve öz düşünmeniz gerekecektir. Sorunu doğru algılama, çalışma konularını bölme, ekip içerisinde departman yaratma bilgiyi yönetmede en etkili yöntemlerden biridir. Tabi herkesin kendi alanında çalışıyor olması da önemli bir detay.

Bilgiyi toplayın, ekibe iletin, işletin, saklayın ve yeniden üretilmesi için çalışın. Bu anlamda bilgi yönetiminde istenen sonuçları alabilmek konusunda liderler önemli rol modellerdir.

Bir diğer aşama ise kuluçka dönemi olarak düşünebileceğiniz çalışmaların başladığı yaratım süreci. Bu süreçte artık bilgileri işleyebilirsiniz. Öngörü mantığı bu noktada size yön verebilir. Analiz ettiğiniz sorunların oluşum süreçleri de ayrı bir bilgi yığınıdır. Örneğin kuraklıkla ilgili bir sorunun yaşandığı bölgede kuraklığa sebebiyet veren etkenleri araştırmak da ayrı bir bölüm olacaktır. Bunu kavradıktan sonra yaşanabilecek döngüyü öngörmeniz ve sorun çözüldüğü takdirde nasıl bir süreci beraberinde getireceğini de düşünmeniz gerekecektir. Bu anlamda iletişim devreye girer. Çalışma alanlarının departmanlarını kontrol etmeniz çok önemli. Tüm bu süreç içerisindeki zaman yönetimi de aynı şekilde hassasiyet göstermeniz gereken bir diğer konu. Belirlemeniz gereken bir çalışma periyodu ve üretim süreci olacak. Başvuracağınız destek fonları ve kuracağınız ilişkiler bazında düşünecek olursak, sistematik bir programınızın olması ve her aşamanın zamanında teslim edilmesi projenin imajını oluşturacak ve ciddiye alınmanızı sağlayacaktır.

Tüm bu aşamalarda destek alabileceğiniz birçok kurum ve oluşumdan da önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Önemli olan projenin beyni olmanız, fikrinizin değerinin farkına varmanız ve sonrasında ekibinizle muhteşem işlere imza atmak için çalışmaya koyulmanız.

Başladığınız veya başlayacağınız bu yolda başarılar dileriz. 😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir