Şimdi ‘Kızlar Atakta’ Gücünün Farkında! 0 1898

Ergenlik çağı, çocuklarda değişimin en çarpıcı olduğu ve bu değişimlerin hızıyla psikolojik sarsıntıların yaşandığı, genel olarak 11 ila 17 yaşları arasındaki dönemdir. Normalde bu dönem, cinsiyet fark etmeksizin her çocuğu etkiler; fakat özellikle Türkiye gibi, toplumsal cinsiyet kodlarının baskın olduğu ülkelerde olumsuz beden söylemleri, özgüven yıkılması, cesaret eksikliği gibi meseleler yüzünden kız çocukları üzerindeki etkisi çok daha ağırdır.

Kızlar Atakta, tam olarak bu sebeplerle Türkiye’de en çok üzerine düşünmemiz, harekete geçmemiz gereken bir alanda önemli bir boşluğu dolduruyor. Genç kızları açık hava deneyimi yoluyla güçlendirmeyi hedefleyen sosyal girişim; orman yürüyüşleri, yüksek parkurlar, açık deniz yüzme ve sualtı dalışları gibi doğa sporlarıyla 12-18 yaş grubundaki bireylerin zihinsel ve fiziki kapasitelerini artıyor. Böylece topluma, özgüveni ve motivasyonu yüksek, cesur genç kızların var olduğunu gösteriyor. 🙂

Sürdürülebilir sosyal girişim programı kapsamında, farklı etnik grup, kültür ve sosyo-ekonomik yapılardan gelen genç kızlar bir araya gelip kendi gücünü ve kapasitelerini keşfediyor; fiziksel, ruhsal ve entelektüel anlamda değişim geçiriyor. Program yapısının getirdiği ‘değişim teorisine’ göre, genç kızlarda geliştirilmesi gereken dört temel unsur bulunuyor ve bunların başında da beden geliyor. Buna dahil olarak genç kızlar beden farkındalığı kazanıp, spor ve beslenmeyle sağlıklı bir yaşam sürüp, temel cinsel sağlık ve hijyen bilgisiyle bedenlerini tanıyor. İkinci unsur olarak ruh gelişimi geliyor. Program kapsamında genç kızlar, karakter ve kişilik özelliklerini cesaret ve girişimci ruhla besliyor. Üçüncü unsur olarak karşımıza düşünsel gelişim çıkıyor; bu da genel bilgi ve kültürü, toplumsal cinsiyet ayrımı ve bilinç-dünya görüşünü kapsıyor. Son olarak yetenek gelişimi geliyor ve bu görüş doğrultusunda genç kızlar tutkularını ve becerilerini, üretme isteğine çeviriyor.

Eğer siz de toplumsal cinsiyet rollerinin genç kızlar üzerindeki baskısını kırmak ve toplumda değişim yaratmak istiyorsanız, Kızlar Atakta projesini takip edebilir, gönüllü olup projeye destek olabilirsiniz.

Haydi, Kızlar Atakta, siz neredesiniz? 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir