Atık Gıda Yok Tasarruf Var: Fazla Gıda Projesi 0 3651

Çevresel atıkların doğaya verdiği zarar kadar gıda atıklarının oluşturduğu problemler de göz ardı edilemeyecek derecede büyük bir küresel sorun. Dünyada her yıl yaklaşık olarak 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Türkiye’de bulunan yaklaşık 24 bin gıda işletmesinin yanı sıra toplum tarafından tüketilen ve atık olarak çöpe giden gıdalar yüzde 55’in üzerinde. Birleşmiş Milletler’in hazırlamış olduğu son verilere göre ise Dünya’da 1 milyar 20 milyon insan açlık sınırının altında yaşıyor.

Açlığın yanı sıra doğada geri dönüşümü de zorlu bir süreçten geçen gıda atıkları sürdürülebilir bir plan dahilinde çözüme kavuşturulmazsa önümüzdeki 50 sene içerisinde dünyamız için büyük bir risk barındırıyor. 2015 yılında Olcay Silahlı ve Arda Eren’in iklim eylemine yönelik girişimleri sonucunda Fazla Gıda oluşumu hayata geçti. Birleşmiş Milletler 2030 yılına kadar 17 sürdürülebilir kalkınma planı için hedef belirledi ve Fazla Gıda da “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)” ile desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na, dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri olarak seçilmeyi başardı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer aldıkları girişim açlık, gıda dönüşümü, enerji tasarrufu sağlamak için çalışmalar yürütüyor. Yalnızca Türkiye’de değil, Dünya’da da açlık ve gıda atığı sorunları için teknolojik çözümler üreterek mücadele veriyor.

Fazla Gıda; oluşturmuş olduğu sürdürülebilir finansman modeli ile gıda atıklarını önleyen teknolojik çözümler ve gıda bankacılığının gelişimine ve geleceğine destek vermek; paydaşlarına aynı amaç doğrultusunda gelir elde etme imkanını hedefliyor. Sistemleri özellikle büyük marketlerde gıda fazlalarının geri dönüşümünü sağlamaya yönelik. Düzenli olarak tüketilebilir halde olan fazla gıdalar ayrıştırılarak sisteme işleniyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak adına gıda bankalarına gönderiliyor.

Fazla Gıda, Türkiye’de 11 ilde 77 farklı aşevi ve gıda bankası işbirliği ile yaklaşık 200 bin civarı ihtiyaç sahibine ulaştı. Bu planlama içerisinde 2017 yılında 600 tonun üzerinde gıdayı kurtarmayı başardı.

Yarattıkları altyapı ile binlerce ton gıda çöpe gitmekten kurtuldu ve ülke ekonomisine ciddi oranlarda katkı sağladı. Migros, Metro ve Kipa gibi büyük zincir marketler ile işbirliğinde olan platform iklim eylemi, açlık sorunu ve sorumlu tüketim başlıkları altında çalışmalarına devam ediyor. Fazla Gıda’nın çalışmalarını detaylı incelemek ve gıda bankaları hakkında bilgi almak için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Sorumlu tüketime ve açlık sorununa getirmiş oldukları sürdürülebilir çalışmalar ile ülkemiz adına gurur duyduğumuz projenin, aynı amaçlar doğrultusunda benzer oluşumlara ilham olmasını umut ediyor; yaşanılabilir ve gıda dönüşümünün mümkün olduğu; açlık sınırının azaldığı bir dünyaya kavuşmayı temenni ediyoruz.🙏🏼

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir